İstanbul Havalimanı’na Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Pandemi Sertifikası verildi.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adik Karaismailoğlu tarafından İGA CEO’su Kadri Samsunlu’ya İstanbul Havalimanı pandemi sertifikası teslim edildi.
ilk yolcular Ankara’ya uğurlandı
#İstanbulHavalimanı’nda Covid-19 salgınına karşı aldığımız önlemler kapsamında, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın @akaraismailoglu‘ndan “Havalimanı Pandemi Sertifikası”nı aldık ve ilk yolcularımızı Ankara’ya uğurladık!
TÜRSAB, 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla uygulanacak olan normalleşme kararları çerçevesinde COVID-19 salgınından etkin bir şekilde korunabilmek ve çalışma ortamındaki olası riskleri minimuma indirebilmek amacıyla seyahat acentalarının ofisleri için bir önlem ve tavsiye listesi hazırladı.
Ofis içine giriş yapılmadan, bina dışında
en az 1 metre aralıklarla sosyal mesafe
işaretlerinin yerleştirilmesi.
Bina içine sınırlı sayıda misafirin, bir görevli
tarafından kontrollü alınması.
Ofise girişlerde; tüm misafirlere maskesi
olmayan misafirlere maske verilmesi ve en az
%60 oranında alkol içeren el dezenfektanı
veya kolonya sunulması, ateş ölçümleri ve
basit sağlık sorgulaması yapılması (nefes
darlığı, öksürük vb.).
Misafir kartı veriliyorsa ilgili görevli
tarafından düzenli dezenfeksiyonunun
sağlanması.
Koltukların arasındaki mesafe 60
santimetre olacak ve koltuk kapasitesi
azaltılacak şekilde bekleme alanlarının tekrar
düzenlenmesi.
Bekleme alanlarında misafirler için en az
%60 oranında alkol içeren el dezenfektanı
bulundurulması ve korunmaya yönelik
tedbirlerin yer aldığı bilgilendirici broşürlerin
görünür ve yeterli şekilde yerleştirilmesi.
Misafir kabullerin mümkün olduğunca
randevulu sistemle gerçekleştirilmesi ve
görüşmelerin fiziksel ortamdan ziyade online
ortamda gerçekleştirilmesi.
Ortak alanlarda su sebilleri, çay makineleri
vb yerine kapalı, şişeli içeceklerin sunulması
ve misafire yapılacak ikramların görevli
personel tarafından eldivenli ve maskeli
olarak, tek seferlik yapılması.
Misafir koltuğunun şirket çalışanı
masasından uygun mesafede yerleştirilmesi.
Her misafir ayrıldıktan sonra koltuğun ve
sehpanın dezenfekte edilmesi.
Ödemelerde kredi kartı kullanılacaksa
mümkünse temassız ödeme tercih edilmesi.
Nakit para ödemelerinde el antiseptiği
kullanılması.
Misafirlere Yönelik
Alınması Tavsiye Edilen Önlemler
COVID-19’a dair acil durum eylem planının
belirlenerek, çalışanlarla paylaşılması.
Korunma tedbirlerine dair broşürlerin
hazırlanarak ofis içinde görünür ve yeterli şekilde
yerleştirilmesi.
Aynı anda ofiste bulunan personel sayısının,
vardiyalı çalışma ve evden çalışma sistemiyle
azaltılması.
Çalışan girişlerinin tek girişten yapılması.
Girişlerde sosyal mesafe kuralına uyulmasına
yönelik en az 1 metre aralıklı işaretlemeler
konumlandırılması.
Girişlerde; resepsiyon bölümünün önüne şerit
çekilmesi, tüm çalışanlar için maske, eldiven,
dezenfektan bulundurulması ateş ölçümlerinin ve
basit sağlık sorgulaması yapılması (nefes darlığı,
öksürük vb.) yapılması.
Mümkünse personelin turnike geçişlerini kendi
personel kartlarıyla yapmalarının sağlanması ve
böylece parmak okutarak geçişin engellenmesi.
Masaların en az 1 metre (tercihen 2 metre)
mesafe bırakılarak tekrar konumlandırılması.
Ofis İçinde ve Personele Dair
Alınacak Tedbirler
Çalışan koltuk ve sandalyelerinin en az 60 cm
arayla yerleştirilmesi.
Vazo, çiçek, dekoratif obje vb. mümkün mertebe
masalardan kaldırılması.
Mesai boyunca asansörlerde, ortak alanlarda,
yemekhane ve mola alanlarında maskesiz
bulunulmaması konusunda gerekli uyarıların
yapılması.
Çalışanların sadece kendi telefon, bilgisayar,
klavye, masa ve ofis ekipmanlarını kullanmasının ve
sabah akşam bu ekipmanları dezenfektan
mendillerle temizlemelerinin sağlanması.
Temassız ve üstü kapalı çöp kutularının tedarik
edilmesi.
En az %60 oranında alkol içeren el
dezenfektanlarının ofis içerisinde tüm katlarda ve
lavabolarda yeterli sayıda bulundurulması.
Tüm kişisel koruyucu ekipmanların stoğunun
düzenli olarak ilgili Birimlerce takip edilmesi.
Personelin doğru maske kullanımı, en az 20
saniye boyunca el yıkama, dezenfektan kullanımı,
COVID-19 tedbirleri, ALO 184 hattı gibi konularda
eğitilmesi.
Ofis İçinde ve Personele Dair
Alınacak Tedbirler
Çalışanlara eğitim verilerek gerekli hijyen koşullarına
uymaları sağlanmalıdır. Tüm personelin uluslararası
akreditasyonu olan Hijyen Eğitim Sertifikasına sahip olması
önerilir.
Kendini iyi hissetmeyen veya teşhis konulmasa dahi
COVID-19 belirtileri gösteren biriyle temas etmiş personelin,
ilgili idari birimlere haber vererek işe gelmemesi ve onunla
temas etmiş tüm personelin izolasyonunun sağlanması;
sonrasında ise ofisin gerekli tüm dezenfeksiyonun
yapılması.
İşteyken hasta olan bir çalışanın güvenli bir şekilde eve
veya bir sağlık kurumuna ulaştırılması için bir izlenmesi
gereken bir plan oluşturun.
Gelen evrakların mümkün olduğunca elektronik
ortamda iletilmesinin sağlanması.
Gelen tüm zarf, kargo paketleri, satın alma tedariklerinin
vb. depo görevlileri tarafından dezenfeksiyonu sağlanarak
ilgili birimlere dağıtılması.
Yemekhane ve mola alanlarının çalışanların birbirleriyle
temaslarının en aza indirilecek şekilde tekrar organize
edilmesi.
Yemekhanelerde giriş ve çıkışta en az %60 oranında
alkol içeren el dezenfektanı bulundurularak kullanımının
teşvik edilmesi.
Ofis İçinde ve Personele Dair
Alınacak Tedbirler
Yemekhanelerde kürdan, baharatlar, çatal, kaşık
gibi tüm malzemelerin tek kullanımlık olması.
Toplantı ve görüşmelerin mümkün olduğunca
online yürütülmesi.
Ofis içinde su sebilleri, çay makineleri vb. yerine
kapalı, şişeli içeceklerin sunulması ve ikramların görevli
personel tarafından eldivenli ve maskeli olarak, tek
seferlik yapılması.
Mutfağa ikram görevlileri haricinde giriş
yapılmasına izin verilmemesi.
İkram görevlilerinin düzenli olarak mutfak
ekipmanlarının hijyenini sağlamaları konusunda
eğitilmesi, eldiven ve maskelerini her servisten sonra
değiştirmelerinin sağlanması.
Asansörlere aynı anda binebilecek kişi sayısının
sınırlandırılması ve asansörlerde mümkünse temassız
ve tuşsuz akıllı kart sistemine geçilmesi.
Her katta asansör önlerinde en az %60 oranında
alkol içeren el dezenfektanı bulundurulması.
Ofis İçinde ve Personele Dair
Alınacak Tedbirler
Lavabolarda temassız musluk, sabun, sifon, kağıt
havlu makineleri ve çöp kutularının kullanılması.
Havalandırma filtrelerinin düzenli bakımının
yapılması ve yüksek kalitede, uygun filtrelerin
kullanılması.
Klimaların sadece dışardaki havayı iç ortama
vermesi ve iç ortam havasının tekrar kullanılmaması
için sistem düzenlenmesi.
Ofis içinin düzenli havalandırılmasının sağlanması.
Ofis içinde sık temas edilen alanların günde en az
3 kez temizlik personeli tarafından dezenfekte edilmesi.
Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler; kapı kolları,
bataryalar, düğmeler, telefon ahizesi, ortak kullanım
alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen
gösterilmelidir. Bu alanların temizliği için su ve
deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında
sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas
No:7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre)
kullanılmalıdır.
Rutin oda temizliği/cam silinmesi, bitki bakımı vb.
gibi hizmetler için görevlilerin mesai süresinde odalara
girmemeleri ve mesai öncesi veya sonrasında bu işleri
tamamlamalarının sağlanması.
Ortak Alanlarda Alınması Tavsiye Edilen
Temizlik Önlemleri
Araçlardaki yolcu kapasitesinin azaltılması
ve sosyal mesafeye dikkat edilerek yolcuların
mesafeli oturma düzeninin kurulması.
Araçta bulunan şoför ve tüm yolcuların
maske kullanmalarının sağlanması.
Yolcuların araç içindeki yüzeylerle
temasının en aza indirilmesi için gerekli
uyarılarda bulunulması.
Araçlarda en az %60 oranında alkol içeren
el dezenfektanı yerleştirilerek biniş ve inişlerde
kullanımının sağlanması.
Araçların düzenli olarak havalandırılması,
her gün günde 2 defa temizlenmesi ve
özellikle sık temas edilen alanların dezenfekte
edilmesi.
Araçların klima filtrelerinin yetkili klima
şirketi tarafından düzenli olarak temizlenmesi.
from Aeroportist I Güncel Havacılık Haberleri https://ift.tt/2BmFxBV
via IFTTT
Bugün iç hatlarla başlayacak olan uçuşlar öncesinde Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi’den yolculara önemli bir uyarı yapıldı.
Ekşi salgın nedeniyle alınan önlemler kapsamında yolcuların en az 3 saat önce havalimanlarına gelmeleri gerektiğini vurgularken, check-in işlemlerinin ise uçuşa 60 dakika kala kapanacağı hatırlatıldı.
THY Genel Müdürü uçak içinde tek parça maksimum 4 kg el çantasına izin verileceği bunun da bagaja ilave olacağını belirtti.
Eğitim ve sorumluluğu ile bir kabin memurumuzu, sizin #THY ile #sağlıklıuçuş yapmanız için HİJYEN UZMANI olarak görevlendirdik. Rozetini görürseniz şaşırmayın
Bilal Ekşi’nin yolcular için hatırlatmaları şu şekilde
Seferler Başlıyor! Birbirimize lütfen yardımcı olalım:
Lütfen havalimanına sefer saatinden en geç 3 saat öncesinden bulunun
Check-in, sefer saatine 60 dk kala kapanacak
Uçak içine tek parça maks.4 kg el çantası (40*30*15 cm) kabul edilecek. 4 kg bagaja ilave olacak
Sizlere biniş sırasında (maske ve antiseptik mendil olan )Hijyen kiti vereceğiz
Şimdilik ikramımız sadece su olacak
Lounge’larımız şimdilik hizmet veremeyecek.
Uçağa biniş inişler gruplar halinde ve sırasına göre yapılacak. Lütfen uyalım.
Seferler Başlıyor!
Eğitim ve sorumluluğu ile bir kabin memurumuzu, sizin #THY ile #sağlıklıuçuş yapmanız için HİJYEN UZMANI olarak görevlendirdik.