Trabzon Uçak Kazasının Bize Gösterdiği Gerçek
Franz Kafka, modern dünya edebiyatının ikonik ve özgün yazarlarından biridir. Temmuz 1883’te Prag’da ufak moda eşyalar satan bir dükkân işleten Hermann ve Julie Kafka’nın altı çocuğunun ilki olarak dünyaya gelmiştir.
20. yüzyılın ve modern Alman edebiyatının önde gelen yazarlarındandır. Yaşamı boyunca pek tanınmamıştır. Hukuk okumuş, boş zamanlarında yazmaya başlamıştır.
Yazıları, ilk olarak Betrachtung, 1912 yılından itibaren yayımlanmaya başlamıştır. Kafka’nın duygusal deneyimleri ve ailesiyle olan ilişkileri eserlerinde özellikle günlük ve mektuplarında ifade bulmuştur. Babaya Mektup’ta (Almanca: Brief an den Vater) Kafka’nın bakış açısından babasıyla olan ilişkisi gözükmektedir.
Hayatta olduğu süre içerisinde yedi kitap yazmıştır. Bunların yanında üç tamamlanmamış roman ve birçok mektup ve günlük bırakmıştır gerisinde.
Kafka, yakın arkadaşı Max Brod’dan öldüğünde tüm bu eserlerini yakmasını istemiştir. Max Brod’un Kafka’nın bu isteğini yerine getirmemesi sayesinde bugün bu eserleri okuma şansına sahibiz.
Kafka tüm eserlerini Almanca yazmıştır. Modernist bir yazar olarak görülmektedir. Eserlerinde suç, özgürlük, yabancılaşma ve sorumluluk, ayrıca otoriteye bireysel karşı koyma gibi temaları işlemiştir.
Kafka’nın en tanınmış eserleri Dava, Şato ve Dönüşüm’dür. Kafka 3 Haziran 1924’te veremden ölmüştür.
Çoğumuz ismini duymamış veya ismini biliyorsak da kitaplarını hiç okumamış olabiliriz. Çok azımız okumuştur, diye düşünüyorum Kafka’nın kitaplarını!
Şimdi duyuyorum sizi! ‘Bu adamın uçak kazasıyla ne işi var? Anlatıp duruyorsun Kafka’yı!’ diyorsunuz, okurken yazımı!
Ancak şimdi sıkı durun! Kısa süre önce kaza yapmış uçakta tahminen yolcuların valizlerinde kaç tane Kafka’ya ait kitap çıkmıştır? Evet, hadi buna şimdi cevap verin!
Bana sormuş olsaydılar bu soruyu ‘Hiç çıkmamıştır!’ diye hiç nefes almadan söyleyebilirdim. Ancak aldığım cevap sonrası yüzümün kızarıklığını göstermemek için iki elimle yüzümü kapatmak zorunda kalırdım. İyi ki kendimi tutup cevap vermemişim.
Yüz altmış yolcusu bulunan uçakta yirmi adet Kafka kitabı el valizleri ve sırt çantalarından çıkmış! Yani yirmi Trabzon yolcusu Kafka okuyormuş!
Bunu yetkililerden ilk duyduğumda kendime gelemedim ve hemen ardından:
‘Son yıllarda aldığım en güzel kaza haberi!’ diye patavatsız bir cevap verdim. Yetkili arkadaş:
‘Abi daha dur! Bu bir şey değil!’ deyince:
‘Abartmayın!’ diye cevap verdim. Yetkili:
‘Sen şimdi şu soracağım soruya cevap ver!’ dedi.
‘Bu valizlerde ve sırt çantalarında sence kaç roman çıkmıştır?’
Bir sağa baktım bir sola. Önce Türkiye’de okuma oranlarını aklıma getirdim. Oradan bölgeleri düşünmeye başladım ve Karadeniz Bölgesi’nde roman okuma oranını hatırlamaya çalıştım. Ne desem diye aklımdan geçiriyordum ki…
‘Sen yorulma bulamazsın! Çünkü biz şok olduk işin içinde olduğumuz halde!’ diye cevap verdi.
‘Abi yüz altmış yolcusu olan uçakta yüz yirmi kitap çıktı. Yani üç kişiden ikisi kitap okuyor!’ dedi.
‘Yok artık!’ dedim kendi kendime. Bunlar herhalde bizimle dalga geçecekler de işi abartıyorlar!’ diye geçiriyordum içimden. Eğer böyle bir şeyse altında kalmamak için ‘Kaç uçak kazasında kitap kontrolü yaptınız ki bizimle dalga geçiyorsunuz?’ diyecektim ki…
‘Abi biz bu kontrolleri polis ve noter kontrolünde yapıyoruz. Onlar da bu duruma çok şaşırdılar! Trabzon’da bu kadar kitap okunduğunu bilmiyorduk!’ diye cevap verdiler.
‘Hay Allahım! Bir kaza haberine bu kadar sevinilir mi? Evet sevinilir!’ diye içimden geçiriyorum. Bu nasıl bir gerçek ki kazayla ortaya çıktı?
Kaza yapan uçağın içinde olan yolcular hepinizi çok seviyor ve bir Trabzonlu olarak sizinle gurur duyuyorum. İyi ki varsınız!
Kaynak:Turhan EYÜBOĞLU
from Aeroportist I Güncel Havacılık Haberleri http://ift.tt/2oxNris
via IFTTT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder