Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ulaşım ağları, kullandığımız taşıtlar, gittiğimiz ve gezdiğimiz alanlar, yani kısacası her şey değişiyor. Hayatımızın, özellikle ulaşım alanına dahil olması nedeniyle bizleri son derece yakından ilgilendiren bu gelişmeler, yaptığımız işlerin bile kolayca çözülmesini sağlıyor.
Teknolojinin taşımacılık sektörüne kattığı en büyük araçlardan biri ise aktif ısı kontrollü konteynerlerdir. Özellikle medikal sektöründe, ısı hassasiyeti gerektiren ürünlerin taşınmasında son derece kolaylıklar sağlamaktadır. ( Aşılar, Serumlar, Klinik Malzemeler, Biyoteknolojik ilaçlar, Sıvı/ Tablet ilaçlar, Dondurulmuş gıdalar vb. )
Yüksek değerli gönderiler, önem seviyesi yüksek, uzak veya gelişmemiş alanlara yapılan ithalat / ihracat işlemlerinde güvenilir ve mekanik sıcaklık kontrollü fanlar, termostatlar ve piller kullanılarak soğutma ve ısıtma -20 ° C ile + 30 ° C arasında sağlanabilmektedir.
Bu özel konteynerler, şarj edilip sevkiyata çıkarıldığı andan itibaren yaklaşık olarak 90 saate kadar set edilen ısı parametrelerinde koruma sağlamaktadır. Fakat bulunduğu ortamın ısı ve sıcaklığı bu sürelerin uzayıp / kısalmasını etkilemektedir. Bu bağlamda eski yıllardan günümüze kadar gelen beyaz köpüklü kartonların içinde buz bunkerleriyle taşımacılığın yerini yakın zaman içerisinde bu özel konteynerlerin alacağı ön görülüyor.
Aktif ısı kontrollü konteynerlerin faydaları nedir?
- Özellikle ilaç taşımacılığında en önemli unsur, ilaç ve medikal malzeme içerikli gönderilerin zarar görmeden teslimat noktasına ulaşmasıdır. Bunun için kargoların çevresel faktörlere karşı uygun sıcaklıkta korunması gerekir. Aktif ısı kontrollü konteynerler ile kargoların ısı değişimlerine karşı korunması sağlanır.
- Taşınan konteynerler, uzaktan kontrol edilebilen ısı takip sistemi, güvenli kilit ve otomatik uyarı mekanizması sayesinde kontrol edilebilirdir. ( Üzerinde bulunan datalogger sayesinde saniye saniye kayıtlar tutulmakta ve bu verilere kolayca erişim sağlanabilmektedir )
- Üstün izolasyon ve ortalama 90 saate kadar koruma sağlar.
- Tasarım açısından sağlam ve dış etkilere karşı dayanıklıdır. Ürünün zarar görmesini engeller.
- Dijital ekranları sayesinde kullanımları son derece kolaydır. Dijital ekran üzerinden; Pil durumu, ortam sıcaklığı, bakım gereksinimleri vb birçok durumu takip edebilirsiniz.
Dünya üzerinde aktif ısı kontrollü Konteynerlerin tedarik sağlayıcısı az sayıdadır.
Bu tedarikçilerin başında şüphesiz “CSAFE Global ” ve “Envirotainer” gelir.
Türkiye’de de ciddi bir pazara sahip olan bu özel konteynerleri, lojistik sektöründe ilaç taşımacılığı ve soğuk zincir taşımacılığında kullanan firmalar da sayılıdır.
Türkiye’de bulunan lojistik firmaları içerisinde bu hizmeti sunanların başında; Horoz Bollore, DHL, Kuehne + Nagel ve World Courier gibi firmalar gelmektedir.
Peki, aktif konteyner ile yapılan ilaç vb. medikal taşımacılığında gerekli izinler nereden alınır, süreç ve sevkiyat nasıl gerçekleşir?
Özellikle ihracat sürecinde izin ve sevkiyat süreci biraz zaman almaktadır. Sağlık bakanlığından alınan izinin akabinde, ürünler hazır hale getirildikten hemen sonra Sanayii odasına başvurulur. Sanayii odasının yetkilendirdiği görevli gelip gerekli kontrollerde bulunur ve onayı ile birlikte sevkiyat sürecine geçilir.
Ürünler aktif ısı konteynerine yerleştirildikten sonra gerekli ısı ayarlamaları yapılır, dijital ekrandaki parametreler kontrol edildikten sonra kapatma işlemine başlanır ve ardından seal ( mühür ) işlemi uygulanır.
Konteynerlerin hava limanı sevkıyatı sağlandıktan sonra kargo ambarında gerekli etiketleme ve memurlar tarafından mevcut kontrolleri yapılır.
Gerek ürünlerin depodaki yönetimi gerekse ürünlerin sevkiyatı sırasında kargo etiketleri önem taşımaktadır. Ayrıca kargo etiketleri birçok yönden kolaylık da sağlamaktadır. İlaç taşımacılığında aktif konteynerler üzerinde bulunması gereken başlıca etiketler; “TIME & TEMPERATURE SENSITIVE” olarak da geçen Sıcaklık etiketleri ( +2 , +8 COL ) ( +15 , +25 CRT ) ( -15 , -20 FRO ) ( +2 , +25 ERT ) ve gönderinin bozulabilir olduğunu gösteren “Perishable Cargo “ etiketleridir.
Kargonun önceliği var ise PLUS etiketleri gerekli önceliğin sağlanması konusunda önem arz etmektedir.
Ayrıca ambar teslimi sağlanan konteynerler, havayolu yetkilileri tarafından her 6 saatte bir checklist maddeleri uyarınca kontrol edilmektedir.
Bozulabilir ve ısı hassasiyeti gerektiren gönderilerde, Air Waybill üzerinde gerekli hatırlatmalar da yapılmalıdır. Özellikle IATA PCR (Perishable Cargo Regulations) 7.1 Air Waybill kısmında belirtilen hususların uygulanması kural niteliğindedir.
Ayrıca geçilmemesi gereken bir dipnotumuz da var. Aktif ısı dereceli konteynerlerin antrepo tesliminden sonra gümrüklü alana geçilmesi esnasında X-RAY kesinlikle kullanılmamalıdır. X RAY cihazındaki manyetik alan konteyner içerisindeki maddenin yapısını etkilemektedir.
Eğer konteyner içerisindeki ürün gümrük memurları veya güvenlik memurları tarafından kontrol edilmek istenirse yine ürünün yapısını etkilememesi açısından özel ısı dereceli dolaplar içerisinde gereken kurallar uygulanmalıdır.
Sonuç olarak belirtmek isterim ki, ilaç taşımacılığında en önemli unsur, ilaç ve medikal malzeme içerikli gönderilerin zarar görmeden teslimat noktasına ulaşmasıdır. Bunun için kargoların çevresel faktörlere karşı uygun sıcaklıkta korunması gerekir. Aktif ısı kontrollü konteynerler ile kargoların ısı değişimlerine karşı koruması ciddi oranda artar ve varış destinasyonuna maddenin güvenle ulaşması sağlanır.
Saygılarımla
Emre Sanisoğlu
from Aeroportist I Güncel Havacılık Haberleri https://ift.tt/2HWG6Bw
via IFTTT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder