19 Ocak 2018 Cuma

Yorgunluğunuzun Nedeni Demir Eksikliği Olabilir! Toplumda kansızlık olarak bilinen demir eksikliği anemisi yorgunluk, güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Daha çok kadınlarda görülen demir eksikliği anemisi erkeklerde bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Hicran Özsemir, demir eksikliği anemisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Kansızlık sadece demir eksikliğinden kaynaklanmıyor Bazı hastalıklar ve yanlış beslenme vücutta demir minerali eksikliğine yol açabilmektedir. Demir eksikliğinin ilerlemiş hali kansızlığa neden olabilirken kansızlığın tek nedeni demir eksikliğinden kaynaklanmamaktadır. B 12 ve folik asit eksikliği, mide bağırsak sistemindeki kanamalar, yeterince alyuvar üretilememesi gibi sorunlar da kansızlığa neden olabilmektedir. Bu belirtileri ihmal etmeyin Demir eksikliğinin en yaygın belirtisi güçsüzlük ve yorgunluktur. Demir eksikliği anemisinin ilerleyen durumlarında istirahat halinde bile yorgunluk ve bitkinlik belirtileri görülebilmektedir. Ayrıca; Baş dönmesi Çabuk yorulma Saçlarda kırılma, dökülme ve matlaşma Unutkanlık Depresyon Toprak yeme isteği Odaklanma ve öğrenme zorluğu Çarpıntı Ciltte, ellerde, göz kapaklarının iç kısmında solukluk Bağışıklık sisteminin etkilenmesi sonucu sık üst solunum yolları rahatsızlıkları yaşamak gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Sorun mide ve bağırsağınızdan kaynaklanabilir Demir eksikliği anemisi genellikle kadınlarda görülmektedir. Düzensiz adet kanamaları ile gebelik döneminde ihtiyacın artmasına bağlı olarak demir eksikliği anemisi görülebilmektedir. Erkeklerde demir eksikliği farklı nedenlerden kaynaklansa da gastrit, ülser, polip veya hemoroit gibi genellikle mide bağırsak sisteminde yaşanan kanamalardan meydana gelmektedir.  Kalın bağırsak kanserinin de demir eksikliğine neden olacağı göz önünde bulundurularak tetkiklerin bu ihtimal değerlendirilerek yapılması gerekmektedir. Çay ve kahveyi ara öğünlerde tüketin Çay ve kahvenin içinde bulunan “Tanen” bileşeni vücuttaki demir emilimini bozabilmektedir. Bununla birlikte kalsiyumdan yüksek süt ve yoğurt da demir emilimini etkileyebilmektedir. Demir emilimini azaltan bu besinleri ana öğünler yerine yemeklerden 1-2 saat sonra tüketmek demir emilimi üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmaktadır. Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin Kırmızı yağsız et Sakatat Üzüm veya keçiboynuzu pekmezi Mercimek, nohut gibi taneli gıdalar Balık- tavuk eti Yumurta sarısı Kayısı Domates, biber gibi yeşil sebzeler Narenciye, kivi, biber gibi C vitamini içeren besinler demir emilimini artırdığı için soflardan eksik edilmemelidir.

Toplumda kansızlık olarak bilinen demir eksikliği anemisi yorgunluk, güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Daha çok kadınlarda görülen demir eksikliği anemisi erkeklerde bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Hicran Özsemir, demir eksikliği anemisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Kansızlık sadece demir eksikliğinden kaynaklanmıyor

Bazı hastalıklar ve yanlış beslenme vücutta demir minerali eksikliğine yol açabilmektedir. Demir eksikliğinin ilerlemiş hali kansızlığa neden olabilirken kansızlığın tek nedeni demir eksikliğinden kaynaklanmamaktadır. B 12 ve folik asit eksikliği, mide bağırsak sistemindeki kanamalar, yeterince alyuvar üretilememesi gibi sorunlar da kansızlığa neden olabilmektedir.

Bu belirtileri ihmal etmeyin

Demir eksikliğinin en yaygın belirtisi güçsüzlük ve yorgunluktur. Demir eksikliği anemisinin ilerleyen durumlarında istirahat halinde bile yorgunluk ve bitkinlik belirtileri görülebilmektedir. Ayrıca;

Sorun mide ve bağırsağınızdan kaynaklanabilir

Demir eksikliği anemisi genellikle kadınlarda görülmektedir. Düzensiz adet kanamaları ile gebelik döneminde ihtiyacın artmasına bağlı olarak demir eksikliği anemisi görülebilmektedir. Erkeklerde demir eksikliği farklı nedenlerden kaynaklansa da gastrit, ülser, polip veya hemoroit gibi genellikle mide bağırsak sisteminde yaşanan kanamalardan meydana gelmektedir.  Kalın bağırsak kanserinin de demir eksikliğine neden olacağı göz önünde bulundurularak tetkiklerin bu ihtimal değerlendirilerek yapılması gerekmektedir.

Çay ve kahveyi ara öğünlerde tüketin

Çay ve kahvenin içinde bulunan “Tanen” bileşeni vücuttaki demir emilimini bozabilmektedir. Bununla birlikte kalsiyumdan yüksek süt ve yoğurt da demir emilimini etkileyebilmektedir. Demir emilimini azaltan bu besinleri ana öğünler yerine yemeklerden 1-2 saat sonra tüketmek demir emilimi üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmaktadır.

Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

Narenciye, kivi, biber gibi C vitamini içeren besinler demir emilimini artırdığı için soflardan eksik edilmemelidir.



from Aeroportist I Güncel Havacılık Haberleri http://www.aeroportist.com/yorgunlugunuzun-nedeni-demir-eksikligi-olabilir.html
via IFTTT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder